Door: Gerard Grouve

Meer dan 10 jaar sinds de opkomst en adoptie van de cloud, blijkt dat CIO’s de mogelijkheden ervan nog niet maximaal omarmen. Na de kosten en zorgen over de veiligheid, volgen het gebrek aan kennis en vaardigheden als redenen om de migratie nog even uit te stellen. Nu is dat op zich niet verwonderlijk, aangezien het opzetten en onderhouden van een goede cloudstrategie specialistische vaardigheden vereist.

Wat zijn de essentiële skills die u nodig heeft voor een succesvolle integratie van de cloud in uw organisatie? Ik zet de belangrijkste 8 voor u op een rij.

Hoe haalt u als organisatie het meeste uit de mogelijkheden die de cloud biedt? Bekijk de 8 belangrijkste vaardigheden voor een succesvolle migratie. Klik om te Tweeten

digitale transformatie

Bron: Pixabay

Skill #1: Strategisch denken

Tijdens de pandemie in 2020 kwam de digitale transformatie bij de meeste organisaties in een stroomversnelling, waarbij de overstap naar de cloud onmisbaar bleek. Bijna twee derde van alle organisaties verwacht binnen vijf jaar zelfs volledig in de cloud te draaien.

Bij de integratie van de cloud loopt men vaak op tegen problemen op het gebied van veiligheid, compliance en support. Het vereist sterke analytische vaardigheden en een strategische mindset om hier succesvol mee om te gaan.

Het is daarom belangrijk dat u als CIO de doelstellingen van uw organisatie helder voor ogen heeft, terwijl u tegelijkertijd onderzoekt welke reeds beschikbare en opkomende technologieën deze doelstellingen het beste ondersteunen. Kunt u het management in duidelijke taak vertellen waarom u de cloud nodig heeft en hoe het de doelstellingen ondersteunt?

Skill #2: Goede IT-architectuur

IT-architecten hebben veel ervaring met het ontwerpen en uitrollen van applicaties en systemen. Basiskennis die voor een deel ook op de cloud van toepassing is. De IT-architect helpt u de strategische groei van uw organisatie mogelijk te maken. Zorg er daarom voor dat u nadenkt over een goede IT-architectuur wanneer alles of een deel van uw organisatie in de cloud werkt.

De IT-architect heeft in organisaties altijd al een belangrijke rol gespeeld. Sinds de adoptie van de cloud blijft die rol minstens zo belangrijk. Vandaag de dag hebben CIO’s IT-architecten nodig die hun vaardigheden ook toepassen op de cloud. Denk aan het ontwerpen en plannen van de cloudomgeving voor een organisatie die de doelstellingen ondersteunen.

Bron: Pixabay

Skill #3: Verschillende systemen integreren

De meerderheid van organisaties draait (nog) niet volledig in de cloud. U heeft experts nodig die zowel uw lokale systemen als de cloud naadloos met elkaar laten samenwerken. Hoe communiceren uw eigen applicaties bijvoorbeeld met de cloud? Hoe versleutelt u de datastromen tussen de cloud en uw eigen systemen?

Skill #4: Know-how op het gebied van security en compliance

Security is en blijft een van de belangrijkste obstakels en uitdagingen bij de adoptie van de cloud. U wilt namelijk niet het risico lopen dat de security niet op orde is. Gevolgen van een hack, datalek of ander security issue zijn vaak groot. Cloud security expertise is daarmee een must-have skill binnen uw IT-team.

Security is een factor bij elke migratie naar de cloud, hoe klein ook. Onderzoek of aan alle interne veiligheidsstandaarden en regelgeving is voldaan. Verzeker u ervan dat data zorgvuldig encrypted is en de toegangscontrole op orde is. Vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid zijn de sleutelwoorden.

Skill #5: Specifieke cloud provider expertise

De grootste meerderheid van organisaties werkt met meerdere cloud providers. Dat vereist medewerkers met kennis en expertise van specifieke cloudaanbieders, hun producten, services en technologie. U heeft mensen nodig die begrijpen dat de cloud een tool is die ze moeten leren, net zoals ze een programmeertaal zouden leren. Op die manier maken ze optimaal gebruik van de cloud in kwestie.

Uw medewerkers dienen bijvoorbeeld op de hoogte te zijn van de laatste security features, upgrades en nieuwe opties. Dit is in het bijzonder belangrijk, omdat de IT-afdeling veranderingen in zijn omgeving niet langer voornamelijk zelf controleert. Deze verantwoordelijkheid verschuift naar de cloud providers.

Goed contact met uw cloud provider

Uw IT-afdelingen moeten beschikken over mensen die het contact met de cloud providers onderhouden. De verschuiving naar het runnen van applicaties en andere diensten vanuit de cloud verandert de klassieke rol van IT in veel organisaties.

De vereiste technische skills veranderen naarmate de adoptie van de cloud toeneemt. Hoewel bepaalde technische kennis nog steeds onmisbaar zal zijn, komt de rol van IT veel meer te liggen als gebruiker van een ‘software as a service’-model. Daarin is relatiemanagement en goed contact met de leverancier van uw cloudoplossing van essentieel belang.

werken in cloud

Bron: Pixabay

Skill #6: De vaardigheid om verschillende cloud aanbieders en contracten nauwkeurig te onderzoeken

Wanneer u hoofdzakelijk vanuit de cloud werkt, legt u de beschikbaarheid van technologie en diensten in de handen van een externe leverancier. Een onderneming die 100% in the cloud werkt, is zelfs volledig afhankelijk op het gebied van de vereiste beschikbaarheid en servicelevels.

Als CIO moet u er echt zeker van zijn dat het contract met uw cloud aanbieder alle relevante zaken omvat. Denk aan de verdeling van verantwoordelijkheden, service-level agreements en wat te doen wanneer problemen ontstaan. U vertrouwt uw cloudleverancier te doen wat ze beloven. Dat vormt een bedrijfsrisico. Laat uw contracten daarom goed nakijken door een jurist.

Wanneer u hoofdzakelijk vanuit de cloud werkt, legt u de beschikbaarheid van technologie en diensten in de handen van een externe leverancier. Klik om te Tweeten

Skill #7: Financieel inzicht

Wat mogen de cloud en bijbehorende licenties eigenlijk kosten? De meeste leiders zien het inschatten en managen van deze kosten voor hun organisatie als een grote uitdaging. Zeker wanneer u nagaat dat bijna 30% van de uitgaven aan de cloud verloren gaat, doordat organisaties beschikbare capaciteit niet benutten.

Het managen van de kosten van de cloud ligt doorgaans een stuk lastiger dan die van eigen hard- en software, omdat de cloud zo schaalbaar is. Goede skills op het gebied van het inschatten van de juiste hoeveelheid benodigde diensten zijn essentieel voor een succesvolle en niet onnodig kostbare cloudstrategie. Houd het verbruik dus goed in de gaten. Schaal op wanneer nodig, maar betaal ook niet voor onnodige diensten en capaciteit.

Het managen van de kosten van de cloud ligt doorgaans een stuk lastiger dan die van eigen hard- en software, omdat de cloud zo schaalbaar is. Houd het verbruik dus goed in de gaten. Klik om te Tweeten

Skill #8: Leiderschap

Naarmate uw organisatie de cloud meer en meer omarmt en integreert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de leiders van alle betrokken teams de strategische visie in het oog houden. Stel een ‘Chief Digital’ of ‘Cloud Architect’ aan die deze zaken in het vizier houdt.

Wie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, security, compliance en operations? Deze rollen zijn van essentieel belang voor een succesvolle cloudstrategie, in lijn met de bedrijfsdoelstellingen.

Leestip: Bent u in het nieuwe normaal een succesvolle leider? 7 tips

Conclusie

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw cloudstrategie? Een scherpe blik van een ervaren groeistrateeg? Ik help u graag om uw organisatie snel effectiever en efficiënter te maken door digitale transformatie en een overstap naar de cloud. Wacht niet langer. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Gerard Grouve

Eigenaar Grouve Management BV
06 - 20 39 72 32 | info@grouve.nl

 

Wellicht ook interessant voor je:

Share This