Door: Gerard Grouve
Als succesvol leider in uw organisatie is het belangrijk om bewust te zijn van uw eigen talent én dat van uw team. Succesvol leidinggeven is als meedoen aan het wereldkampioenschap voetbal en naar het wereldkampioenschap streven. Wat is daarvoor nodig? Een sterk team met kwaliteiten en vaardigheden, die elkaar aanvullen en versterken. Samen met uw team werkt u naar uw einddoel toe: een succesvol resultaat. Hoe herkent u talent in uw team en hoe zet u uw talentvolle medewerkers slim in? Welke competenties heeft u als leidinggevende nodig om talent te herkennen en benutten?
[bctt tweet=”Succesvol leidinggeven is als meedoen aan het wereldkampioenschap voetbal en naar het wereldkampioenschap streven.” username=”Grouve”]
Ogenschijnlijk simpel
Talent schuilt vaak in ogenschijnlijk simpele handelingen. Het zijn niet de activiteiten waar uw medewerker het meeste tijd en energie insteekt. Nee, het zijn juist de handelingen die hem ogenschijnlijk simpel af gaan. Dingen die we bijna zonder na te denken goed doen, zonder moeite, dat zijn de dingen waar we talent voor hebben. Als iets te veel moeite of kracht kost, dan ligt het juist niet in het verlengde van onze kracht. Kijk met deze wetenschap nog eens naar uw team. Welke handeling voert u medewerker zonder zuchten of steunen het makkelijkste uit? Waar draait hij z’n hand niet voor om? En, niet geheel onbelangrijk, waar krijgt hij een glimlach van op zijn gezicht? Want dingen doen die in onze kracht liggen, maakt ons gelukkige mensen. Bezig zijn met ons talent is leuk!
Leestip: 6 Principes voor effectief internationaal talentmanagement
De juiste rol
Het talent van uw medewerker komt pas tot z’n recht in de juiste rol, waarin hij optimaal functioneert en maximaal floreert. Kijk daarom nog eens kritisch naar de functieprofielen en rolverdeling van uw team. Zit iedereen goed op zijn plek? Of kunt u rollen schuiven, wisselen of aanvullen om het talent van uw medewerkers optimaal te benutten? Functionerings- en beoordelingsprocessen bieden structurele houvast om de talentbenutting binnen uw afdeling te waarborgen.
De juiste omgeving
De omgeving van uw talentvolle medewerker is net zo belangrijk als het talent an sich. Het talent van uw medewerker komt pas tot z’n recht als hij zich in een stimulerende omgeving bevindt, waarin hij zich kan ontplooien en waarin hij aansluiting vindt bij de mensen om hem heen. Net als het team met wereldvoetballers die voor het kampioenschap gaan; ze hebben elkaar nodig om hun talent optimaal te laten bloeien en succes te behalen!
[bctt tweet=”De omgeving van uw talentvolle medewerker is net zo belangrijk als het talent an sich.” username=”Grouve”]
De persoon op één
Heeft u een talentvol team? Gefeliciteerd! De verleiding ligt op de loer om het talent van uw team maximaal te benutten, om voor het hoogst haalbare resultaat te gaan. Doe dat ook, maar let op dat u uw medewerkers op nummer één houdt staan. Put uw mensen niet uit, door te veel van ze te vragen. Het talent van uw medewerker komt alleen maar tot z’n recht als u oog heeft voor de persoon.
[bctt tweet=”Put uw mensen niet uit, door te veel van ze te vragen. Het talent van uw medewerker komt alleen maar tot z’n recht als u oog heeft voor de persoon.” username=”Grouve”]
Duurzame inzetbaarheid
Ga als leidinggevende altijd voor een langetermijnoplossing, ofwel een team waar u op lange termijn mee kunt werken en plezier van heeft. Ook hierbij is de vergelijking met het wereldkampioenschap voetbal weer goed te maken. U gaat immers niet voor de winst van één wedstrijd, maar voor de eindoverwinning: het kampioenschap. Zet uw team tactisch is, om voor het hoogst haalbare resultaat te gaan, waarbij zowel uw business als uw medewerker het meeste profijt heeft. Een win-winsituatie dus!
Een goede relatie
Om talent in uw organisatie te benutten, is een goede relatie tussen u als leidinggevende en uw medewerker essentieel. Talentbenutting heeft volgens leidinggevenden en medewerkers pas kans van slagen als de ideeën over het benutten van beide kanten komen. Onderling vertrouwen is fundamenteel voor die goede relatie. Uw rol als leidinggevende is in deze relatie met uw medewerker zowel sociaal-ondersteunend als stimulerend.
[bctt tweet=”Talentbenutting heeft volgens leidinggevenden en medewerkers pas kans van slagen als de ideeën over het benutten van beide kanten komen.” username=”Grouve”]
Kwaliteiten van een goede leider
Een goede leider is in staat om talent te herkennen en weet deze in interactie met de medewerker te ontwikkelen en benutten. Om dat succesvol te kunnen doen, dient u als leider over een aantal competenties te beschikken. Een goede leider die talent herkent en inzet, is een leider die oog heeft voor wat een medewerker kan en weet mensenkennis, intuïtie, sensitiviteit, en luister- en kijkgedrag te combineren met een sterk zelfbewustzijn. Het blijkt dat veel leiders in het bedrijfsleven zichzelf in staat achten om talent te herkennen. Het benutten ervan vinden ze daarentegen veelal lastig. Dus het daadwerkelijk in actie komen. Een participatieve houding maakt daarin het verschil. Oftewel, kom in actie, zoek het contact en ga in gesprek!
Leer talent herkennen en benutten
Sommige kwaliteiten en vaardigheden bent u als leider mee geboren, andere zijn aan te leren. Wij helpen u graag talent herkennen en benutten, zodat u uw team optimaal kunt samenstellen en instellen, voor het hoogst haalbare resultaat én maximaal werkplezier. De juiste mensen in de juiste rol plaatsen is namelijk niet alleen lucratief voor uw afdeling en bedrijfsresultaat, maar ook leuk! Als mensen zich prettig en comfortabel voelen in hun rol, dan zijn ze meer betrokken bij de organisatie en hebben ze meer plezier in hun werk.
Wellicht ook interessant voor je:
Wil je jouw bedrijf transformeren? Het draait niet alleen om talent, maar om het JUISTE talent
Door: Gerard Grouve Elk bedrijf droomt ervan om te groeien, te innoveren en de concurrentie voor te blijven. Maar wat als ik je vertel dat het geheim van die transformatie niet alleen ligt in hard werken of slimme strategieën? Het draait om het vinden van het juiste...
Bedrijfscultuur: De Motor van Succes
Door: Gerard Grouve Een sterke bedrijfscultuur is veel meer dan een verzameling van waarden en normen die netjes op een poster aan de muur hangen. Het is de ruggengraat van elke succesvolle organisatie, de onzichtbare kracht die alles in beweging houdt....
Creativiteit breekt de ketenen van conventioneel leidinggeven: De opkomst van creatieve managers
Door: Gerard Grouve Stel je een werkplek voor waar elke stem telt. Waar de weg naar succes wordt gevormd door innovatieve idee‘n in plaats van starre hiërarchieën. Dit is geen utopie; dit is de realiteit die creatieve managers overal ter wereld aan het vormgeven zijn....