Door: Gerard Grouve

Zeg eens eerlijk, zoekt u hulp in tijden van extreme stress? CEO’s die dat daadwerkelijk doen zijn zeldzaam. Openlijk om hulp vragen en emoties onderzoeken wordt namelijk nog te vaak als zwakte gezien. Het klassieke beeld van een succesvolle leider betekent dat u onfeilbaar, onverstoorbaar, in controle en onbevreesd bent. Van nature gezegend met intelligentie, bedenker van briljante ideeën en strategieën. Of kort samengevat: eigenlijk niets minder dan een superheld.

Zien mensen u als superheld? Onfeilbaar, onverstoorbaar, in controle en onbevreesd, maar stiekem ook onbereikbaar en op afstand? Stap over naar menselijk leiderschap. Share on X

Als executive consultant heb ik met veel van dergelijke ‘heldenleiders’ gewerkt. Deze slimme en succesvolle executives zijn meesters in het leiden, maar toch weten dergelijke leiders vaak niet hoe ze een menselijke leider moeten zijn. Ze praten vaak meer dan ze luisteren en hebben meestal weinig geduld.

Na het uitbreken van de coronacrisis bleek dat dit type heldenleider niet meer is wat bedrijven echt nodig hebben. Het meest effectieve leiderschap van vandaag gaat namelijk veel meer over mens zijn en als CEO uw kwetsbaarheid durven laten zien.

Leestip: Hoe ga je in onzekere tijden met je team om? 5 leiderschapstips

De wereld is veranderd

Bron: Pixabay

De zakelijke omgeving van vandaag verandert snel en wordt steeds onvoorspelbaarder. Niemand heeft hét recept om de complexe gezondheids-, milieu- en sociale crises op te lossen waarmee we vandaag de dag te maken hebben.

Medewerkers willen zich tegenwoordig zowel gerespecteerd, gehoord als geïnspireerd voelen. Niet langer radertjes in een zielloze machine zijn. Ze willen gezien, begrepen en gewaardeerd worden om wie ze zijn als individuen. En ze willen leiders die ook mensen zijn, geen verre halfgoden waarmee ze geen verbinding kunnen maken.

Wat is menselijk leiderschap?

Menselijk leiderschap is een van de verschillende leiderschapsstijlen. U houdt rekening met hoe mensen werken en denken, maar vooral ook hoe zij met hun eigen gevoelens en emoties omgaan.

Menselijk leiderschap kunt u leren. Dat vereist een verandering in uw eigen manier van denken, die u al jaren als gewoonte hanteert. Iets wat in de praktijk vaak nog best lastig is. U krijgt namelijk te maken met overtuigingen die er in de loop van uw leven zijn ingesleten.

Leestip: De 5 niveaus van leiderschap, waar sta jij?

De onterechte angst voor menselijk leiderschap

Veel leidinggevenden die hun carrière doorbrachten met het streven om een superheldenleider te zijn, voelen zich van binnen onzeker om naar een andere leiderschapsstijl over te stappen. Ze zijn immers opgeleid en getraind om nooit hun gevoelens en kwetsbaarheid op het werk te laten zien. Deze angst manifesteert zich meestal op drie manieren:

  • Angst om contact te maken met hun eigen emoties (wat als ik zwak lijkt?).
  • Angst voor chaos (wat gebeurt er als ik emoties op de werkvloer toelaat?).
  • Angst om te falen (kan ik als menselijke leider wel net zo succesvol zijn?).

In 3 stappen naar menselijk leiderschap

Veel CEO’s vragen zich af hoe ze meer menselijke leiders kunnen worden. Volg de onderstaande stappen en u bent goed op weg.

Stap #1: Wees u bewust van uw overtuigingen

Als leider weet u misschien dat u over de kennis en wijsheid beschikt om uw organisatie te leiden. Uw strategie blijkt immers al jaren erg succesvol. U heeft de wijsheid in pacht en straalt dit naar uw medewerkers uit. Ook anderen benaderen u op die manier.

Veel leiders willen daarom zakelijk blijven en vooral niet te veel emotie tonen. Hieraan ten grondslag liggen verschillende ervaringen die hen hebben gevormd tot wie ze zijn. Denk aan de mening en invloed van anderen, zoals ouders en leraren, maar ook overtuigingen, waarden en normen spelen een grote rol.

Laat u twijfel of emotie zien? Dan ondermijnt dat voor uw gevoel uw status als zelfverzekerde leider die alle oplossingen op mogelijke problemen heeft. Door emotie of twijfel te tonen, bent u in uw eigen ogen niet langer de ‘superheld’ waar anderen u voor aanzien. Het voelt lastig om van deze denkwijze of angst af te komen, omdat het u kwetsbaarder maakt. Het is een zogenaamde mindtrap. De eerste stap is het erkennen en identificeren van deze mindtrap. Het gaat erom uzelf ervan bewust te zijn dat een andere, meer menselijke leiderschapsstijl in de wereld na corona juist heel waardevol kan zijn.

Leestip: Conflicterende eisen en uitdagingen in het leiderschap? Zo gaat u ermee om

Bron: Unsplash

Stap #2: Van mindtrap naar mindshift

Het veranderen van de leiderschapsstijl die u jarenlang veel succes en aanzien opleverde vereist moed. Laat uw angst voor het onbekende gaan en maak een mindshift.

Het is normaal dat u hier angst bij voelt, omdat het uw beeld van uzelf als leider verandert. Ook anderen en medewerkers merken verschil, aangezien menselijk leiderschap u als leider toegankelijker maakt.

Een dergelijke mindshift maken is vaak makkelijker wanneer u de hulp een vriend, mentor of coach inroept. Het inzicht in uw overtuigingen en leiderschapsstijl en daarna de bereidheid om een mindshift te maken zijn essentieel om naar de derde stap te gaan.

Stap #3: Bouw aan nieuwe manieren van denken

Maakte u een mindshift? Dan werkt u aan nieuwe manieren van denken. Het betekent opnieuw bedenken wie u bent en dat vertalen naar actie. Voorkom dat u terugvalt in oude manieren van denken en doen. Nieuwe overtuigingen moet u net als spieren oefenen en versterken. Na verloop van tijd raakt u eraan gewend om anders te denken, doen en te leiden. Uw nieuwe perspectief en leiderschapsstijl worden als het ware een tweede natuur, een gewoonte. Het vereist wel dat u elke dag bij uzelf checkt en beoordeelt of u nog op de goede weg bent.

Geleidelijk aan leert u zo echt te luisteren en comfortabeler om te gaan met medewerkers op een meer persoonlijke en authentieke manier. U durft toe te geven dat u ergens het antwoord niet op weet, u bent open over de uitdagingen waar uw bedrijf voor staat. Tegelijkertijd spreekt u het vertrouwen uit dat u en uw medewerkers er samen doorheen komen.

Conclusie

Menselijke leiders maken een diepgaand en blijvend verschil in het leven van de mensen om hen heen. Ook de organisaties die ze leiden hebben er veel baat bij. Een dergelijke verandering van leiderschapsstijl heeft een diepe impact op degenen die het ondernemen. Het ontketent een diepe en blijvende transformatie. Eerst in uzelf, vervolgens de manier waarop u leiding geeft aan uw organisatie en uw medewerkers.

Menselijke leiders maken een diepgaand en blijvend verschil in het leven van de mensen om hen heen. Ook de organisaties die ze leiden hebben er veel baat bij. In drie stappen naar menselijk leiderschap. Share on X

Wilt u de overstap naar een menselijke leiderschapsstijl maken? Als ervaren business coach hielp ik veel leiders om de beste leider voor hun organisatie te zijn. Neem gerust contact op voor meer informatie en om de mogelijkheden te bespreken.

Gerard Grouve

Eigenaar Grouve Management BV
06 - 20 39 72 32 | info@grouve.nl

 

Wellicht ook interessant voor je:

Share This