Door: Gerard Grouve

Charisma, u heeft het of u heeft het niet, zo lijkt het. Het is een aangeboren talent of uitstraling waarmee u mensen inspireert en motiveert. Nieuw onderzoek toont aan dat u uw charisma en vaardigheid om anderen te inspireren simpelweg kunt vergroten door u meer bewust te zijn van het moment van de dag waarop u dat probeert te doen.

Het blijkt namelijk dat het circadiaan ritme een grote rol speelt bij uw charisma als leider. Dit is het ritme waar ook uw natuurlijke biologische klok onderdeel van is, Goed om te weten natuurlijk, maar hoe maakt u daar handig gebruik van? En vooral: op welk tijdstip bent u het meest charismatisch en maximaliseert u uw vermogen om anderen te inspireren en motiveren?

Circadiaan ritme

Het circadiaan ritme is de biologische cyclus van 24 uur die een groot aantal fysiologische processen in uw lichaam beïnvloedt, waaronder in eerste instantie vooral uw dag- en nachtritme. Ook uw lichaamstemperatuur is een ander bekend voorbeeld van een circadiaan ritme. Uw lichaamstemperatuur is doorgaans zes uur voor het slapen het hoogst, en twee uur na het inslapen op zijn laagst. Andere voorbeelden van lichaamsfuncties met een circadiaan ritme zijn uw hartslag, de afgifte van bepaalde hormonen, uw slaappatroon, de behoefte aan eten en drinken en zelfs de gevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen.

Maar vooral is het circadiaan ritme een krachtige aanjager van verschillende cognitieve functies, zoals uw stemming en gedrag. Wanneer u het juiste moment van de dag weet te vinden, speelt u hier als leider slim op in. Op uw dagelijkse piek bent u charismatischer dan op andere momenten.

Wat is uw chronotype?

Elke cyclus van 24 uur kent namelijk een fase van maximale alertheid, waarin u onder andere duidelijker communiceert en gemakkelijk positieve emoties zoals hoop, optimisme en enthousiasme toont.

Niet ieders circadiaan ritme ziet er echter hetzelfde uit. Zoals mensen van elkaar verschillen, verschilt ook het circadiaan ritme. Zo hebben sommige mensen de neiging om ‘s ochtends vroeg wakker te worden en ook vroeg naar bed te gaan. Anderen hebben juist de neiging om uit te slapen en juist laat naar bed te gaan. Deze verschillen worden iemands chronotype genoemd.

Uit onderzoek blijkt (niet geheel onverwacht) dat ochtendmensen vroeg in de ochtend charismatischer zijn dan ‘s avonds laat. Aan de andere kant zijn avondmensen juist laat in de avond charismatischer dan vroeg in de ochtend.

De rol van uw publiek

Waarschijnlijk weet u van uzelf goed of u een ochtend- of juist een avondmens bent. Toch is er nog een factor die niet vergeten mag worden: de chronotypes van uw publiek of toehoorders. Ook zij worden namelijk gedreven door hun eigen circadiaanse ritmes.

Wanneer u als ochtendmens bij het starten van de dag een zaal vol avondmensen toespreekt, zitten zij op dat moment niet op hun piek. Hoewel u zelf maximaal presteert, zal een groot deel van het publiek niet ontvankelijk zijn voor uw charismatische uitstraling. Uw publiek is immers nog relatief moe. Daarmee wordt uw toespraak alsnog minder effectief.

Match de chronotypes

Wilt u uw publiek maximaal inspireren en motiveren? Dan zou u de situatie van twee kanten moeten bekijken. Bedenk eerst op welk tijdstip van de dag u zelf het meest charismatisch bent. Ten tweede, overweeg of onderzoek op welk tijdstip van de dag uw toehoorders het meest ontvankelijk zijn voor uw charisma. Schroom niet om binnen uw team of organisatie eens te vragen of medewerkers zichzelf als een ochtend- of avondmens typeren.

Wilt u uw publiek maximaal inspireren en motiveren? Onderzoek dan eerst op welk tijdstip van de dag u zelf het meest charismatisch bent en op welk tijdstip van de dag uw toehoorders het meest ontvankelijk zijn voor uw charisma. Share on X

In de meest ideale situatie heeft u hetzelfde chronotype als de meeste van uw toehoorders. Als uw publiek bestaat uit ochtendmensen, streef dan naar inspiratiemogelijkheden in de ochtend. Is iedereen een avondmens? Plan uw presentatie of gesprek dan op later op de dag.

Het beste tijdstip

Wanneer u spreekt voor een grote groep mensen, zult u in de meeste gevallen een compromis moeten vinden. Een goede aanpak is extreem vroege of late tijden te vermijden. Het midden van de dag is doorgaans een goed uitgangspunt.

De beste tijd die zowel voor ochtend- als avondmensen geschikt is, ligt rond 11 uur. Deze tijd is niet te vroeg voor avondmensen en niet te laat voor ochtendmensen. Tegelijkertijd vermijdt u de lunchtijd en de gebruikelijke inzinking rond 15.30 uur.

Conclusie

Door rekening te houden met uw natuurlijke ritme, schuift u gedurende de dag met uw werk en uw leiderschapsstijlen, afhankelijk van uw gevoel. Vergroot uw charisma en uw vermogen om uw team te inspireren door bewuster om te gaan met de tijd van de dag waarop u dit wilt doen. Negeer uw circadiaan ritme niet, maar werk ermee om uw effectiviteit te vergroten.

Vergroot uw charisma en uw vermogen om uw team te inspireren door bewuster om te gaan met de tijd van de dag waarop u dit wilt doen. Wat is het tijdstip waarop u het meest charismatisch bent? Share on X

Zoekt u een manier om een betere en meer charismatische leider te worden? Ik help u graag het beste uit uzelf te halen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Gerard Grouve

Eigenaar Grouve Management BV
06 - 20 39 72 32 | info@grouve.nl

 

Wellicht ook interessant voor je:

Share This