Door: Gerard Grouve

Voel je je altijd maar druk en kom je eigenlijk niet verder? Draai je voor je gevoel rondjes in een hamsterwiel? Heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat je vooral bezig bent met het blussen van branden? Je bent niet de enige. Het is zo gemakkelijk om altijd maar druk te zijn, waardoor je het grote plaatje niet meer ziet. Je raakt je persoonlijk doelstellingen uit het oog en bereikt niet wat echt belangrijk voor je is.

Op zo’n moment ben je niet meer bezig met je doelen, maar meer met de zaken die je overkomen. Je staat als het ware in de overlevingsstand. Niet jij, maar je omgeving bepaalt je doelen. Je leeft bij de dag. Je mail regeert je.

Wanneer je bewust met je eigen doelstellingen bezig bent, dan overvallen dit soort dingen je steeds minder. Maar hoe verander je deze situatie waarin je niet verder lijkt te komen? Hoe creëer je het leven dat je wilt, met een duidelijk pad hoe je daar komt? Daar heb ik 5 strategieën voor.

Voel je je altijd maar druk en kom je eigenlijk niet verder? Draai je voor je gevoel rondjes in een hamsterwiel? Bekijk 5 strategieën waarmee je verder komt. Share on X

Strategie #1: Ontwikkel een veerkrachtige mindset

flexibele houding-grouve blog

Bron: Unsplash

Laat je niet gek maken door negatieve nieuwsberichten of gebeurtenissen in je omgeving. Je gedachten en overtuigingen sturen namelijk je gedrag. Besef dat je tegenslagen goed kan opvangen en je niet klein kunnen maken. Dat is het moment waarop je veerkracht ontwikkelt. Ik zeg altijd: wat je bedenkt, kun je bereiken. Het klinkt misschien wat vergezocht, maar je kunt het bereiken, echt.

Je moet er natuurlijk wel wat voor doen, alleen eraan denken is niet genoeg. Je hebt je eigen toekomst in ieder geval voor een groot deel zelf in handen. Je moet er alleen zelf wel van overtuigd zijn dat je het kunt. Denk niet: ‘Ik kan het niet, ik kan het niet’. Wanneer je jezelf er namelijk van overtuigd dat je iets wél kan, dan moet je eens kijken wat er gaat gebeuren.

Focus je op de zaken waar je invloed op hebt, niet op dingen waar je geen invloed op hebt. Wees proactief en ga bezig met waar je in gelooft. De positieve mindset komt dan echt vanzelf. Daarmee kom je verder.

Focus je op de zaken waar je invloed op hebt, niet op dingen waar je geen invloed op hebt. Wees proactief en ga bezig met waar je in gelooft. De positieve mindset komt dan echt vanzelf. Daarmee kom je verder. Share on X

Strategie #2: Bepaal je prioriteiten

Veel mensen klagen voortdurend over drukte en het hebben van te weinig tijd voor dingen die er echt toe doen. Je zegt misschien wel dat je familie je nummer één prioriteit is, maar blijkt dat ook uit je gedrag? Bepaal je prioriteiten en besteed je tijd er ook bewust aan. Wil juist op zakelijk vlak verder komen? Wat je persoonlijke doelstellingen ook zijn, als je ergens helemaal op focust, dan ontstaat de drive en mindset die je nodig hebt. Heb je ergens voor je gevoel geen tijd voor? Dan zeg ik: ‘geen tijd is geen prioriteit’. Wanneer je iets wilt bereiken, dan maak je daar tijd voor. Er moet een overeenkomst en afstemming zijn tussen wat je wilt bereiken en wat je daadwerkelijke acties zijn.

Strategie #3: Blijf optimistisch en dankbaar

dankbaarheid-blog-grouve

De meest veerkrachtige mensen zijn optimistisch ingesteld en dankbaar voor wat ze hebben. Wanneer je je bewust bent van wat je wél hebt, dan ga je automatisch positiever in het leven staan. Er zijn namelijk altijd verschillende manieren om met een moeilijke situatie om te gaan. Of het nu gaat om verlies van werk of dierbaren.

Uit mijn ervaring kan ik zeggen: wanneer je ergens dankbaar voor bent, dan krijg je er uiteindelijk meer van terug. Je hoeft niet alles door een roze bril te zien, maar als het regent kun je ook denken dat het goed voor de natuur is. Het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Straal je tevredenheid uit? Dan werkt dat bovendien niet alleen goed voor jezelf, maar straalt dat ook uit op anderen. Door optimistisch te blijven, zie je sneller kansen en weet je sneller wat je moet doen om uit bepaalde situaties te komen.

De meest veerkrachtige mensen zijn optimistisch ingesteld en dankbaar voor wat ze hebben. Wanneer je je bewust bent van wat je wél hebt, dan ga je automatisch positiever in het leven staan. Share on X

Strategie #4: Zet koers naar de stip op de horizon

Houd ook je langetermijndoelen in de gaten. Ze zijn als een baken aan de horizon. Alleen hard werken is vaak niet genoeg. Zorg ervoor dat de stip aan de horizon je persoonlijke ‘why’, of ‘purpose’ is. Houd je grote doel voor ogen. Maak wat mij betreft een moodboard, met daarop alles wat je wilt bereiken. Maak het tastbaar, houd het voor ogen. Als je er dagelijks mee bezig bent, dan kom je er op een gegeven moment. Je trekt het zelf naar je toe, als jij je grote doel maar in de gaten houdt.

Houd ook je langetermijndoelen in de gaten. Ze zijn als een baken aan de horizon. Alleen hard werken is vaak niet genoeg. Zorg ervoor dat de stip aan de horizon je persoonlijke ‘why’, of ‘purpose’ is. Share on X

Strategie #5: Word zelfbewuster

Wanneer je jezelf bewust bent van je gedachten, gevoelens en gedrag in een bepaalde situatie, dan kun je jezelf beter sturen naar betere antwoorden of uitkomsten. Probeer stress of angsten niet uit de weg te gaan, maar probeer je lichaam aan te voelen. Observeer wat er gebeurt, zo ga je er uiteindelijk beter mee om. Vermijd negatief denken over jezelf, lach zoveel mogelijk en blijf altijd positief. Pas je eigen normen en waarden gedurende de dag op je werk toe. Doe geen dingen waar je eigenlijk niet achter staat.

Conclusie

Laat je niet gek maken door negatieve nieuwsberichten of gebeurtenissen in je omgeving. Je gedachten en overtuigingen sturen namelijk je gedrag. Focus je op de zaken waar je invloed op hebt, niet op dingen waar je geen invloed op hebt. Wees proactief en ga bezig met waar je in gelooft. Bepaal je prioriteiten en besteed je tijd er ook bewust aan. Blijf altijd optimistisch. Zo zie je sneller kansen en weet je sneller wat je moet doen om uit bepaalde situaties te komen. Houd je grote doel voor ogen en pas je dagelijkse werkzaamheden en doelstellingen daar op aan. Als je er dagelijks mee bezig bent, dan kom je op een gegeven moment waar je wilt zijn.

Houd je grote doel voor ogen en pas je dagelijkse werkzaamheden en doelstellingen daar op aan. Als je er dagelijks mee bezig bent, dan kom je op een gegeven moment waar je wilt zijn. Share on X

Gerard Grouve

Eigenaar Grouve Management BV
06 - 20 39 72 32 | info@grouve.nl

 

Wellicht ook interessant voor je:

Share This