Door: Gerard Grouve

Professioneel advies is een big business. De wereldwijde markt voor managementadvies is inmiddels goed voor een omzet van maar liefst 150 miljard euro per jaar. Maar wat is het rendement van al dat advies eigenlijk? Dat hangt grotendeels af van wie het ontvangt en de manier waarop hij of zij met consultancy omgaat.

Wordt u met een probleem geconfronteerd en overweegt u de hulp van een consultant in te roepen? Bekijk deze 3 tips om het meeste uit uw opdracht te halen. Share on X

Wat doet een consultant precies?

Een consultant geeft professioneel of deskundig advies aan een organisatie of individu. In de meeste gevallen kiezen CEO’s voor de expertise van een consultant wanneer zij bepaalde kennis ontberen, intern te weinig capaciteit hebben, of een probleem niet zelfstandig kunnen oplossen.

Daarnaast kijken consultants doorgaans met een objectieve blik naar dilemma’s en komen ze met creatieve oplossingen. Ze zijn minder vatbaar voor gevoelige situaties of interne politiek, waardoor ze gemakkelijker politiek gevoelige beslissingen kunnen nemen. Bovendien is het inhuren van een consultant in sommige gevallen zelfs goedkoper dan het inzetten van in-house experts.

Uw invloed op de effectiviteit van een ingehuurde consultant

Ondanks de genoemde voordelen, heeft de manier waarop de CEO of manager de consultant benadert en bij de organisatie betrekt, een grote invloed op het uiteindelijke succes van de geleverde diensten.

Meest effectieve leiders

De meest effectieve leiders winnen advies uit zowel interne als externe bronnen. Intern vragen ze om inzichten van hun teams, collega’s en managers. Extern geven zij deskundigen en adviseurs opdracht voor leiderschapsbegeleiding, vaak in de vorm van consulting of executive coaching.

Minst effectieve leiders

De minst effectieve leiders simplificeren of onderschatten de problemen die zich voordoen. Een gebrek aan tijd, nieuwsgierigheid of zelfs vaardigheid om het probleem in kwestie goed te begrijpen, leiden doorgaans tot oversimplificatie van problemen. De consultant krijgt de opdracht een bepaald probleem aan te pakken, maar ontvangt daarbij niet de ondersteuning of samenwerking die voor een goed resultaat nodig is.

Hoewel het werk van de ingehuurde consultant op zo’n moment wel van hoge kwaliteit is, loopt u het risico dat u de problemen die u wilt oplossen niet aanpakt.

Het is daarom van groot belang om uw externe consultant echt te betrekken bij interessante problemen, terwijl u daarbij een teamgevoel creëert met een gevoel van een gezamenlijke missie. Op die manier profiteert u en de hele organisatie van de beste denkwijzen en innovatief advies.

Consultant inhuren? Het is van groot belang om uw externe consultant echt te betrekken, terwijl u daarbij een teamgevoel creëert met een gevoel van een gezamenlijke missie. Op die manier profiteert u en de hele organisatie van de beste… Share on X

3 tips om het meeste uit uw consultant te halen

Daarnaast kent de vaardigheid om hulp effectief te gebruiken drie hoofdcomponenten. Als u eenmaal met een probleem wordt geconfronteerd en overweegt de hulp van een adviseur in te roepen, volgt hier wat u nodig heeft om het meeste uit uw opdracht te halen.

Tip #1: Beoordeel de situatie vooraf zorgvuldig

Stel uzelf de vraag: welk soort hulp zal het grootste verschil maken? Overweeg zorgvuldig met welk type probleem of problemen u wordt geconfronteerd. Dit geeft inzicht in de aard van de hulp die u nodig heeft.

Misschien heeft u bijvoorbeeld deskundige technische input nodig (help het probleem direct op te lossen), of leiderschapsadvies (hulp bij het bundelen van de middelen van uw team om het probleem op te lossen).

Leestip: 5 redenen waarom uw onderneming leiderschapstraining nodig heeft

mindset

Tip #2: Zorg voor een nederige mindset

Het klinkt voor de hand liggend, maar het goed gebruiken van hulp vereist de bereidheid om geholpen te worden. Dat is moeilijk te bereiken wanneer u niet openstaat om te leren.

Ik coach leidinggevenden vaak op het onderscheid tussen gelijk hebben en effectief zijn. Veel leiders houden ervan gelijk te hebben. Er is enige nederigheid en vertrouwen nodig om te kunnen zeggen: “Ik weet het niet”, of “Ik heb het misschien mis”. Degenen met macht zijn vatbaar voor overmoed. Leiders voelen zich vaak kwetsbaar wanneer ze om hulp vragen.

Leiders met macht zijn vatbaar voor overmoed. Zij voelen zich vaak kwetsbaar wanneer ze om hulp vragen. Toch is het tegenovergestelde vaak waar. Het is juist een teken van kracht om uw beperkingen te kennen en er met nederigheid naar te… Share on X

Het tegenovergestelde is vaak waar. In feite is het namelijk een teken van kracht om uw beperkingen te kennen en er met nederigheid naar te handelen. Het levert u uiteindelijk zelfs een veiligere en betere weg naar effectiviteit en blijvende resultaten op.

waardevolle-collegas-grouve

Tip #3: Werk samen

Meesterschap en zelfredzaamheid zijn belangrijke eigenschappen voor prestaties. Deze competenties dragen vaak in belangrijke mate bij aan het succes van een leider. Alleen kunnen ze zoals elke kracht te veel worden gebruikt.

Echt succesvolle CEO’s en leidinggevenden werken samen met degenen die ze om hulp hebben gevraagd om de beste resultaten te behalen. Samen met de adviseurs wordt u eigenaar van de probleemoplossing. U neemt een mentaliteit van verantwoordelijkheid aan.

Leestip: Leiders, u hoeft geen superheld te zijn! In 3 stappen naar menselijk leiderschap

Conclusie

Openstaan voor externe hulp is een belangrijke leiderschapsvaardigheid. Geen enkele leider kan het alleen doen, vooral in de veeleisende en vluchtige tijden van vandaag. Leiders die hierin uitblinken versnellen zowel hun eigen groei als de resultaten van de organisaties die ze leiden.

Zie het inhuren van een consultant niet als het uitbesteden van uw probleem aan buitenstaanders, maar werk samen met de externe expert aan de oplossing. Creëer een teamspirit met een gevoel van een gezamenlijke missie. Op die manier stelt een consultant u als CEO of uw hele organisatie in staat te profiteren van de beste denkwijzen en innovatief advies.

Zie het inhuren van een consultant niet als het uitbesteden van uw probleem aan buitenstaanders, maar werk samen met de externe expert aan de oplossing. Creëer een teamspirit met een gevoel van een gezamenlijke missie. Op die manier stelt… Share on X

Zoekt u zelf hulp bij het oplossen van een probleem, of wilt u een deskundige executive coach eens naar uw organisatie laten kijken? Ik help u graag. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op. Dan bespreken we de mogelijkheden en kansen voor u en uw organisatie.

Gerard Grouve

Eigenaar Grouve Management BV
06 - 20 39 72 32 | info@grouve.nl

 

Wellicht ook interessant voor je:

Share This