7 tips om een betere leider te worden

Jaloers kunnen we kijken naar het type geboren leider, die met de juiste kennis, charme en expertise zijn afdeling of organisatie inspireert en motiveert om het beste uit zichzelf, het project en/of de organisatie te halen. Hoe doet hij of zij dat? Welke gedragingen leiden tot succes? Wat doen alle succesvolle leiders in de wereld hetzelfde, waardoor ze goed zijn in wat ze doen?

Balans tussen resultaten en mensen

balans-resultaten-mensen

Bron: Pixabay

Goede leiders hechten veel belang aan resultaten en hebben tegelijkertijd oog voor de mens. De combinatie van het hart en het hoofd, dat maakt leiders succesvol. Ze kunnen zich richten op zowel het resultaat als de mensen erachter. Die unieke combinatie komt zelden voor en maakt dat ene groepje leiders in de wereld de allerbeste in hun soort. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat alles wat ze doen oprecht is. Het is niet gespeeld. Succesvolle leiders hebben een diepgewortelde interesse in de mens en zijn van nature gefocust op resultaat. Daar lopen ze niet mee te koop. Nee, integendeel, dat vinden ze een vanzelfsprekendheid; de normaalste zaak van de wereld! Succesvolle leiders zijn authentieke leiders, die niet dapper zijn om de held uit te hangen, maar dapper zijn vanuit een nederige houding om het maximale te willen bereiken.

Succesvolle leiders hebben een diepgewortelde interesse in de mens en zijn van nature gefocust op resultaat. Share on X

7 tips om een betere leider te worden

Oké, maar wat betekent dat dan precies? Wat doen deze succesvolle leiders waarom ze goed zijn in wat ze doen? Als je succesvolle leiders met elkaar vergelijkt, dan is er een lijn te ontdekken in de gedragingen van deze directeuren, managers en leidinggevenden. Natuurlijk is er ook zoiets als talent. De één heeft van nature meer aanleg om een succesvolle leider te worden dan de ander.

TIP: Leiderschap gedreven door creatieve uitdaging

Een zogenaamde ‘geboren leider’, waar veel mensen over praten en jaloers naar kunnen kijken. Toch zijn er ook veel vaardigheden die u uzelf kunt aanleren om te groeien als leider, als u niet zo’n aangeboren talent hebt. Bent u wel een geboren leider? Haal dan het maximale uit uw kwaliteiten door uw voordeel te doen met deze zeven gedragingen die iedereen zich eigen kan maken.

1. Hecht waarde aan vertrouwen

Succesvolle leiders snappen het belang van vertrouwen en geven prioriteit aan het opbouwen van vertrouwen, met werknemers, klanten en stakeholders. Door vertrouwen te winnen van de mensen die ze willen leiden, zetten ze de fundamentele allereerste stap om hun doel te bereiken en het resultaat te boeken dat ze voor ogen hebben. In een omgeving waar men elkaar vertrouwt, heerst een betere balans en voelt men zich meer met elkaar verbonden. De gezamenlijke visie die nodig is om doelen te bereiken wordt breder en sterker gedragen in organisaties en teams waar vertrouwen heerst.

2. Formuleer een hoger doel

Stel een ambitieus doel, voor uzelf, uw team en/of de organisatie. Succesvolle leiders weten dat werknemers door meer gemotiveerd raken dan alleen salaris. Mensen willen zich onderdeel voelen van iets groots; maak uw mensen daar onderdeel van door een hoger doel te stellen! Iedereen wil bijdragen aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling, een bedrijf en de maatschappij. Mensen willen zich graag nuttig voelen. Succesvolle leiders begrijpen dat en geven hun team iets om zich nuttig door te voelen. Dat inspireert en motiveert om in actie te komen, voor korte en lange termijn. Passie, doorzettingsvermogen en volharding zullen zich vanzelf ontpoppen. En dat leidt tot betere prestaties.

TIP: Smart collaboration harnesses the power of your subject-matter experts

3. Zet een duidelijke richting uit

Als u wilt dat mensen u volgen, dan is het essentieel dat het pad duidelijk is. Waar gaat u naartoe met het team, de afdeling of organisatie? Maak een effectieve strategie om uw doelen te bereiken en deel deze met uw mensen. Het dient als een essentieel handvat voor uw mensen, die weten waar ze naartoe werken en hoe ze dat moeten doen. Een duidelijke strategie verbindt; uw mensen zullen volgen en samenwerken om samen het doel te bereiken, als ze maar weten welk pad ze moeten volgen. Succesvolle leiders nemen hun team vervolgens mee en geven hun mensen een duwtje in de juiste richting. Laat ze daarna los. Geef uw werknemers het vertrouwen dat ze de juiste dingen doen om de strategie te volgen die toewerkt naar het hogere doel.

TIP: De juiste strategie kiezen en uitvoeren doe je zo

4. Breng uw team of organisatie op één lijn

Succesvolle leiders weten hoe belangrijk het is dat alle neuzen dezelfde kant op staan, om gezamenlijk naar een doel te werken. Ze weten ook dat daar de juiste middelen voor nodig zijn. Doelen stellen en strategieën uitstippelen heeft geen enkele zin als het team vervolgens verdeeld is en niet met elkaar op een lijn zit. Stem alle middelen die nodig zijn om het doel te bereiken (mensen, financiën, tijd) zorgvuldig op elkaar af. Zorg ervoor dat iedereen zijn taak en verantwoordelijkheid in het proces goed begrijpt en dat de juiste middelen voorhanden zijn om die taken zo goed mogelijk uit te voeren.

TIP: Conflicthantering op de werkvloer: hoe gaat u daarmee om?

5. Werk actief aan de betrokkenheid van uw team of organisatie

Om succesvol te zijn op de markt, zult u eerst succesvol moeten zijn op de werkplek. Het is duidelijk dat bedrijven met een hogere betrokkenheid van werknemers beter presteren dan bedrijven met een lage betrokkenheid. Het verschil is significant, zo niet doorslaggevend, voor het succes van een organisatie en de resultaten die worden geboekt. Succesvolle leiders werken actief aan de vitaliteit van hun team of de organisatie door continu op zoek te gaan naar manieren die hun mensen energie geven om het maximale uit hun werk te halen. Daar hoort ook het vieren van prestaties bij en het erkennen van tekortkomingen. Succesvolle leiders zijn altijd bezig met vooruitgang en dagen alles uit; wat kan er beter, sneller, professioneler of efficiënter? Zo creëren succesvolle leiders een werkomgeving waarin goed presteren wordt gezien en gewaardeerd.

6. Kom in actie; doe het!

leider-kom-in-actie-grouve

En…. actie! Bron: Unsplash

Succesvolle leiders plannen en bedenken niet alleen, maar komen ook in actie. Ze kennen het belang van een goede uitvoering. De beste leiders ter wereld weten dat ‘klaar beter is dan perfect’ en dat een goed plan dat goed wordt uitgevoerd beter is dan een perfect plan dat slecht wordt uitgevoerd. Met goede bedoelingen en inspirerende woorden komt u niet ver als de uitvoering van uw plan of strategie vervolgens waardeloos is. Goed leiderschap is niet alleen denken, het is ook doen. Om iets goed uit te voeren, moeten leiders ervoor zorgen dat er een gevolg is van de acties die worden uitgevoerd. Monitor het proces, meet de resultaten, stuur bij waar nodig en haal obstakels uit de weg die het proces belemmeren. Kortom, succesvolle leiders stropen hun mouwen op en zijn actief betrokken bij de uitvoering van plannen en strategieën.

7. Overtref verwachtingen door buitengewoon te presteren

Prima is niet goed genoeg voor een succesvolle leider. Succesvolle leiders zijn eigenlijk nooit tevreden; ze willen altijd meer, beter en groter. Ze leunen zelden achterover en kijken altijd of er meer uit te halen valt. Streven naar het maximale resultaat is een belangrijke eigenschap om te slagen als leider en om het verschil te maken. Succesvolle leiders hebben een bewonderenswaardige vastberadenheid. Ze bijten zich vast en laten niet meer los, tot ze hun doel hebben bereikt. Aan verwachtingen voldoen is niet goed genoeg, ze willen vriend en vijand verrassen door alle verwachtingen te overtreffen. Deze laatste vaardigheid is bijna niet aan te leren. Het is een typisch geval van de kwaliteit van een geboren leider, dat gepaard gaat met drive en passie.

Leiderschap: een kunst en wetenschap

Kun je een succesvolle leider worden of bestaan er alleen maar geboren leiders? We herhalen de vraag nog maar eens, omdat veel mensen met deze vraag stoeien. Een eenduidig antwoord is er niet. Leiderschap is zowel een kunst als een wetenschap. Sommige leiderschapskwaliteiten worden sterk bepaald door iemands karakter en persoonlijke eigenschappen, andere vaardigheden zijn aan te leren. Hoe dan ook, deze zeven tips gebaseerd op de overeenkomstige vaardigheden van succesvolle leiders zullen sowieso bijdragen aan uw leiderschapskwaliteiten. Dus doe er uw voordeel mee.

Werk actief aan uw leiderschapskwaliteiten

Heeft u een leidinggevende functie, als CEO, directeur, manager of teamleider en wilt u meer uit uw leiderschapskwaliteiten halen? Met een persoonlijk traject ondersteunen wij u graag om actief te werken aan uw leiderschapskwaliteiten. We kijken naar uw karakter, persoonlijke eigenschappen, talenten en luisteren naar uw wensen en ambities. Samen maken we een plan van aanpak, op maat, om het maximale uit uw leiderschapskwaliteiten te halen.

Share This